Laurens van Gunst
2 min readDec 7, 2022

Afgelopen week heeft Werner Vogels (CTO Amazon) het tijdens zijn keynote gehad over het belang van een a-synchrone wereld en wat er zou gebeuren als je alleen het een of het ander zou hebben. In de IT kennen we vooral veel synchrone processen. Hoe vertaal je het a-synchone denken, naar de wereld van cloud en IT architectuur?

Asynchrone cloudarchitectuur is een soort IT-architectuur die de ontkoppeling van verschillende componenten binnen een systeem mogelijk maakt. Dit betekent dat in plaats van dat verschillende componenten nauw met elkaar verbonden zijn en van elkaar afhankelijk zijn om te functioneren, ze onafhankelijk kunnen werken en met elkaar kunnen communiceren als dat nodig is.

Een van de belangrijkste voordelen van asynchrone cloudarchitectuur is de mogelijkheid om de schaalbaarheid en flexibiliteit van een systeem te vergroten. Omdat componenten niet direct met elkaar zijn verbonden, kunnen ze aan het systeem worden toegevoegd of verwijderd zonder de algehele functionaliteit aan te tasten. Dit maakt eenvoudige uitbreiding mogelijk naarmate de behoeften van het systeem veranderen, en kan knelpunten en andere prestatieproblemen helpen voorkomen.

Een ander voordeel van asynchrone architectuur is het vermogen om de veerkracht van een systeem te verbeteren. Omdat componenten niet rechtstreeks met elkaar verbonden zijn, heeft het uitvallen van een component of offline gaan geen invloed op de functionaliteit van de andere componenten. Dit kan ervoor zorgen dat het systeem soepel blijft werken, zelfs bij storingen of andere verstoringen.

Bovendien kan asynchrone architectuur ook de beveiliging van een systeem verbeteren. Doordat de communicatie tussen componenten is ontkoppeld, is het voor aanvallers moeilijker om toegang te krijgen tot het gehele systeem. Dit kan helpen om datalekken en andere beveiligingsincidenten te voorkomen.

Over het algemeen is asynchrone cloudarchitectuur een waardevolle tool voor IT-professionals die schaalbare, flexibele en veerkrachtige systemen willen bouwen. Door componenten te ontkoppelen en ze onafhankelijk te laten werken, kan asynchrone architectuur helpen om de prestaties, beveiliging en algehele functionaliteit van een cloudgebaseerd systeem te verbeteren.

Voor mensen die de keynote nog eens willen terugkijken, kan dat hier:

Laurens van Gunst
0 Followers

The Cloud Therapist. Does the hard Cloud, so that you don’t have to.